Dressyr

.. efter att (nästan) ha återhämtat mig efter helgens festival "firande" inledde jag söndagen med ett dressyrpass för Lisa ute på stubben.
Kanonvarmt ute .. skööönt.. men Alco var slö, somnade nästan under mig *skratt* så idag blev det till o riiida. Hade plockat med mig remont-nosgrimman som jag köpt från Börjes för att se hur han gick med den och efter att ha provat den idag tyckte jag han gick MKT bättre! *smile* ska ge den en chans o försöka vänja mig vid att han inte är lika vacker med den på *asg*
Hur som helst var det träning på stubben.. Började med att lägga ner honom i låg form o få fram honom o få ett bättre kliv, sen la vi in förflyttningar o massa varvbyten osv för att träna på att hålla honom i exakt samma form hela vägen utan att han käfftar emot o slår upp huvudet precis när man ställer om.
Galoppfattningara var seeega ibörjan så fick göra om dom flera ggr innan både jag o Lisa var nöjda *trötter* Bytena gick inte däremot, han låtsades att han inte förstod vad jag ville ^_^ .. men allt kan ju inte klaffa jämt.
När jag plockade upp honom i hög form så blev han helt omvänd. Bättre steg o mer framåt, jag red bättre o satt mkt bättre  o drev på mer o ja.. :) Kunde knappt sitta ner i sadeln som han trampade med bak innan jag hann vänja mig.
Jag är verkligen jätte nöjd med idag! :)
.. o var nästan förvånad att han var såå lätt att lägga ner i låg form igen o behålla den fast jag längde tyglarna succesivt.
Gick bredvid honom när vi skrittade av så jag med kunde sträcka på benen, dom var som spagetti:O

Avslutade dagen med att bada honom, får ju passa på nu om det verkligen är så att hösten kmr i morgon:P


Intresseklubben antecknar?

.. har ja märkt ;) Haha^^
Aja..

Jobbar för fullt just nu så det blir lite fler vilodagar än vad jag önskat.. Menmen.. Åkte direkt till Alco efter jobb idag; betet ligger ändå på hemvägen så de passade utmärkt i min "tidsram" eftersom jag skulle ha lektion på kvällen sen.
Red en tur på stubben så långt de gick innan jag vände åt ett annathåll. Pigg, frustande o glad..:)
Fick sina ryck så klart.. Spec nu när de börjat växa upp en massa gröna monster på fältet som kan hoppa upp o bitas när man är mitt över dom :O
Red igenom honom lite lätt på volter så han fick jobba lite iaf.
Han börjar få fina muskler där bak har jag insett när jag stod o studerade honom idag *sweetnoooos* Men han tappar väl en del när vi flyttar hem igen.. Suck. Rak mark heela tiden^^
.. dock mer intensiv dressyr o mer hoppning så det blir kanske plus/minus noll om vi har tur:)

I morgon blir de vila.. Igen..
Tors ska jag försöka hinna rida, brys på när jag kommer hem från djurparken o på fredag SKA jag träna dressyr ;D
Fartdåre..

Haha;) Han är så kul o titta på min lille stjärna :)
Hanna åkte med idag så jag drog med mig mor min så vi kunde fixa till hinderna i skogen.
Lyckades ställa en stor gren så att hindert blev riktigt högt, men Hanna vågade inte:P Efter övertalan gav hon det ett försök o Alco tyckte det var läskigt att jag ändrat hindert så han sköt henne nästan ur sadeln o blev minst sagt lika rund som en ostbåge o tittade ner på hindert i luften *asg* (fick tyvärr ingen bild på den höjden) ...

Om allt går enligt planen ska Alco ut på en Pay n ride i oktober, veckan efter vår distans.. Men eftersom vi bara rider två mil denna gång för jag inte tkr hans kondis é på topp så är det inga problem.
80 o 90 eller 90 o 100 cm... Får se hur bra de går på träningarna..
Därefter får vi se hur han är på de "större" hopptävlingarna o förhoppningsvis hinns det med 3-4 lokala hopp innan året är slut. Får ju passa på när han går som unghäst fortfarande.
.. o nej. De é verkligen INTE jag som ska sitta o hoppa o låtsas att jag är totalt orädd.. Haha ;)
Men jag återkommer med det...^^
.. dressyrer ska vi med klämma in.. Hösten kommer nog bli full av tävlingar:)Mot hand

Dressyr idag. Äntligen:)
Såg att traktorerna (bönderna) blivit flitiga på att ta bort stubben *morr* så jag tyckte vi fick passa på att träna dressyr där ute innan den är helt borta.
Klättrade upp för den branta backen jag klättrade i igår o idag tog han kommandot o sprang upp (de orkade han inte igår)
.. så dagens dressyrpass var alltså på stubben ovanför hagen. Var jätte fint underlag efter nattens små regnande o marken var väldigt plan o inga gropar o hålor vad jag kunde se.
Han kändes trött efter igår så jag värmde upp honom länge i skritt o trav o red mest på en 8.a med skänkelvikningar in i varje nytt volt varv. Han kändes himla fin o jag fick ner honom lågt utan motstånd idag så ryggen kom upp precis så som jag ville *tummen upp* Han försökte inte slå sig fri när vi bytade övningar eller varv som han annars är duktig på.
De var första halvan av ritten de..
.. andra var kämpigare.. Plockade upp honom i hög form o jobbade vidare med samma övningar.  
Han la sig i handen flera gånger och när vi kom till höger galoppen gick han mot handen.. Kunde inte bromsa honom med sätet och vanliga halvhalter tog han inte utan bara sprang ifrån mig. Saktade av till trav o började om igen.
Han gick mot handen ett tag där med men lyckades "väcka" honom igen så han fattade "aha, träning på riktigt idag"..
När alla gångarter kändes fina o mjuka la vi in skänkelvikningar i galopp o för vänster kändes han SUPER FIN! För höger är det oxå stora framsteg, han fuskar smått med baken bara.

Överlag med dagens träningspass är jag NÖJD med honom.. OCH med mig själv. Faktiskt ;) Han brukar inte kännas så fin i hög form  o brukar inte va så lätt att lägga ner o plocka upp igen o sen avsluta med att lägga ner igen. Men idag fattade han vinken :)


Klättrande

Idag hade de tröskat färdigt åkern intill vår hage o plockat bort alla halmbalar.. *tjoho*
Sköt upp dressyrpasset.. IGEN ;) HAHA.. O bestämde mig för lättare markarbete o massa klättring i backarna.. För åkern går upp o ner hela tiden med rejäla lutningar.
Värmde upp lite lätt o klättrade längst med hagen upp, man kände inte hur brant den var från mitt i den *hjälp* Han kämpade sig upp o när vi väl var uppe o tittade ner såg vi bara prickar:O Vi fick slingra oss ner lite längre bort igen för jag vågade inte rida ner för den backen :P
Red lite lätt dressyr "nere" igen där de bara lutar lite smått.. Idag kunde jag riktigt sitta till honom o bromsa med enbart säte när det lutade neråt. Han brukar vara duktig annars med att smita iväg o springa fort så fort det lutar ;P
Klättrade i just den branta backen två ggr till o i en annan längre o brant en gång sen hade han verkligen mjölksyra i benen. Gick bara o snubblade när vi galopperade på plan mark o var bra trött. Så idag blev det bara en ritt på 40 min, men fy bubblan vad duktig prinsen varit idag! Ska lägga in lite klättring några ggr i veckan så länge stubben finns kvar :)

Åkte med mammsen om Willys på vägen hem o såg att lille-Kajsa stod i KorvKiosken utanför så ställde o pratade lite skit med henne en stund. Fick höra att det går skitsnack i stallet (som vanligt) om (mest) mig o Jameson-Kajsa.. ORKA!!
För de kan inte förstå att vi vill ha större hagar, "rider man så mkt behöver hästarna inte stora hagar" MEN LÄGG ÄGG VA!
Nä.. Jag säger då de, i vinter ska jag INTE ägna en timme till o få en över laddad arab Alco lugn så jag kan jobba en kvart innan jag själv är slut o sedan gå in med honom.. Utan jag flyttar helt enkelt inte hem honom igen om det blir hagbråk.. Suntförnuft funkar annars.. Varför inte på just denna biten?
Dom små hagarna byggdes i syfte att om det är jätte mkt snö ngt tillfälle kan man leda ut dom där så de får stå ute lite eftersom de ligger precis intill stallet. Men ist användes de i lathet o hästarna fick gå där från höst till vår för att det var snabbare o effektivare att dra ut dom där.
Men jag min dumma blondin har insett.. Jag BETALAR för o ha min häst där.. Jag har rätt att kräva lite för det är inte lite pengar jag lägger på honom i månaden ^^Kul i skogen

Från att ha inplanerat ett dressyrpass ute på stubben idag ändrade jag mig tvärt när jag såg vilket ljuvligt väder vi tycks ha fått för idag.. Så det blev en mysig uteritt ist.
Traktorer överallt, de tröskade nog varendaste liten åker, men.. Vi överlevde:) Tack o lov hade vi sån tur med alla monster maskiner att de vände på motsatt håll när vi kom:)
Väl upp på ängen i skogen hade jag planerat att rida bort över stubben för att komma in i skogen längre bort.. Men attans, där höll en traktor på att "vända" stubben.. Suck.. Hoppas de inte é så tråkiga med alla fält att de inte låter den ligga ett litet tag iaf.
Galopperade över en stubb längre bort o försökte låta honom gå för fullt men han hade ingen lust att springa fort idag utan höll sig i lagom tempo :)
Inne i skogen sen igen fick han själv välja tempo i stort sätt hela tiden.. Tyckte att han oxå kunde få ha kul:) Blev mestadels trav o skritt omvartannat.
Sista backen ner innan vi kom ut på vägen igen är som sagt jätte brant så han får verkligen jobba med bakbena.. Vilket förvisso är bra:) men jag tycker det är jätte läskigt för han brukar hoppa ner de sista metrarna ;D Men idag gick han lugnt o fint.
Överväger mellan dressyrpass o vilodag i morgon. Får se hur vädert är :)


Lagtröjorna till mina hinknissar för distansen ;D

.. idag

så tyckte jag inte alls om Alco..^^
Hanna messade tidigt i morse o hade fått för sig att det var strålande väder ute så hon ville ut till Alco "nuuuuu" ; så jag körde o hämtade henne strax efter elva.
De é ju klart hon ska få rida honom.. Hon tar honom de dagar jag inte kan/hinner resten av året sen :) Ute på betet måste jag dock köra ut henne om hon ska rida för hon kan inte ta sig dit själv; så i långa drag blir jag inte avlastad de minsta. Men det bekommer mig inte iheller ett dugg..!

Hur som helst.
Satte mig i bilen o åt frukost när Hanna gick för att hämta in Alco, o vipps ser jag ett rött streck springa hit o dit.. Morrande gick ja ut ur bilen för att hjälpa till.. Alco kommer ALLTID till en i hagen vanligtvis.. Senaste tiden har man fått gå o hämta honom för att han ignorerat en men idag var han bra dum.. Men det är garanterat Sandras åsna till häst som sätter griller i huvudet på honom eftersom det var han som började springa.
Tack o lov é Alco fortfarande så korkad  att han kommer om man lockar med mat.
När Hanna väl har honom o går mot grinden får han spel IGEN o springer rakt över henne... Hästa *****, men hon hänger sej kvar i grimskaftet så han hinner inte så långt.

In i stallet o gör vid honom.
De var ute o red länge idag, vilket han behövde för det var inte klokt vilket krutpaket till häst han blivit över natten. Men Hanna har klister i rumpan så det blev bra av det hela ändå! :) Tyvärr kan jag inte påstå att han verkade trött när de kom tillbaka, utan bara precis "uppvärmd" :@Träning för Lisa

Regnat hela natten o Alco hade flugtäcket på sig så han har inte haft en chans att torka mellan skurarna, så när jag tog in honom stod han bara o skakade o jag har inget fleecetäcke där ute *typiskt*
Fick helt enkelt skrapa av de värsta vattnet o sen borsta honom tills han började torka.
Lisa kom ut till betet strax innan tio o vi båda konstaterade ganska snabbt att vi inte vill vara ute o rida idag så vi skrittade så snällt upp till ridhuset.

Idag kändes han inte alls bra, ungefär som en avlång falukorv.. eller kanske som en banan. Käfftig i munnen o allmänt osammarbetsvillig o stel. Dock kom vi fram till att han har garanterat stått o spännt sig o att musklerna är bra nerkylda av allt regnande.
Joggade fram honom så nätt o höll honom i låg o lång form fram tills vi började jobba mer internsivt och jag fick plocka upp honom igen.
Mycket förflyttningar idag igen o massor med framdelsvändningar. Våra första vändningar ville Lisa mer kalla för "skruven" för han snurrade runt med frambenen på ett ställe.. Ungefär som om han skulle borra ner sig i underjorden *asg*
Han förböjer sig gärna åt höger o är lite stelare att böja åt vänster.. Men däremot flyttar han sig mkt bättre undan vänster än vad han gör för höger i skänkelvikningarna. I framdelsvändningarna är han lättare för höger.
Lisa kunde inte riktigt begripa varför det var så, så hon fick hoppa upp o känna igenom honom. Har aldrig kännt mig så liten i hela mitt liv när en ny ryttare hoppar upp o hästen går nästintill felfritt, gör perfekta halter, flyttar sig som om han aldrig gjort annat o trampar under sig helt makalöst.
Ena felet hon upptäcke snabbt var att det är en fördel om man spänner sadelgjorden bättre så sadeln ligger still *asg* Sen upplever hon det som att halsmukeln på höger sida är kortare än på vänster o det relaterade hon till hur han ev. legat i mammas mage.

Hur som helst. När jag satt upp på honom igen var det en ny häst, en UNDERBAR häst ;D

Nya skor o värdelöst väder.

.. i onsdags fick Alco som sagt nya skor på eftermiddagen o då jag var tvungen att jobba var Sandra där ute eftersom det var hennes hovslagare jag fick ta denna gången. Sandra lovade mig att hon sagt till honom att han skulle sätta VANLIGA skor på Alco o inte galoppskorna.. (eftersom jag inte fattar danska fick Sandra ringa honom o boka tid från början) .. sen i torsdags när jag kom ut o Hanna var med för o rida så såg jag att han fått på sig de förbaskade galoppskorna iaf *morr* sånt stör mig, NÅGOT FRUKTANSVÄRT:@ o nä.. Jag är inte sur på hovslagaren, inte de minsta för han fick troligen inte veta vad som gällde..
Nu får han gå med dessa i 8 veckor för jag tänker dock inte sko om honom. O visst, dessa är säkert skit bra o han sliter dom säkert inte fortare än de vanliga MEN där är INGA broddhål osv osv.. Så jag har ingen som helst nytta av såna skor i längden.

Igår vilade Alco eftersom det regnade massor,.. IGEN:(

Idag var det blåsigt men jag låter inte honom vila för det så vi red ut. Nu har vi en sån där "svacka" igen, eller Alco iaf.. Hade mössan på honom för att han inte skulle störas av blåsten så värst mkt o visst kändes han mer avslappnad.
Red igenom honom lite på ett stubbfält o där var han extra laddad och gjorde flertalet luftsprång o annat kul (sånt som han ansåg vara kul) Ställde mig bara i lätt sits o lät honom hållas.
Hela grusvägen hemmåt innan  vi svängde ner på stubbfältet vi brukar gena hem över så gick han höger ställd. Även när jag kortade vänster tygel o höjde handen rakt upp så vek han huvudet åt höger. Om jag så vände bort hela honom från högerkanten på grusvägen så pendlade blicken dit åt.. hopplöst^^ Hoppas detta enbart har o göra med alla farliga växter längs kanten o inget han kommer fortsätta med när vi tränar/tävlar vanlig dressyr.

Träning för Lisa i morgon.  Ute på stubben om det inte blåser för mkt:)

Hanna o Alco-bilderna
Markarbete

Betes-gubben var uppe på toppen av hagen med sin bil (fast på utsidan) när jag kom idag. Såg att han höll på att slå ner stolpar.
Tog in o gjorde i ordning Alco; som förövrigt har blivit jätte irriterad i ögonen av flugorna o fått en massa bulor överallt där han blivit biten..
Han fick ha sitt nya gråa schabrak idag och sin nya gråa flughuva så öronen iaf kunde få vara ifred när vi red; tog till höger om sommarhagen i 3-korset o travade hur långt som helst utan skrittpaus. Han kändes så suveränt fin, (vilket kan bero på att jag ansträngde mig i min lättridning) så jag kunda bara inte sluta. Långt om länge kom vi till en stor åker där de bara var stubb så vi red lite dressyr på 8-volter. Han blir för taggad på rakspår o med bara 3-delat på ville jag inte äventyra det helt för mkt:P
Sååå härlig!:) Hoppas han fortsätter vara så här underbar att rida, och att JAG inte slappar till utan verkligen riiider hela tiden så blir detta nog inte annat än bra!:)
Hemåt en bit på en grusväg tränade vi skänkelvikninar i galopp undan båda skänklarna sicksack hela vägen fram. *TOPPEN* Jag blir så där extra salig ibland;)
Smet över en åker hem så vi slapp rida hela den långa vägen tillbaka när vi båda var trötta o irriterade på flugorna. Tillbaka i stallet igen hade betes-gubben byggt ut betet åt oss o öppnat upp så nu blir nog grabbarna glada när de hittar öppningen:D

Hade med flugtäcket + huvan jag köpt så det fick han på sig. Lite missnöjd var han. Men i längden uppskattar han nog det bara:D
Bilderna é fotade med min mob. därav kvaliteten

Tillbaka till allvaret

.. finally!:)
Fick hoppa ur sängen klockan 06.00 o infinna mig på jobb strax innan sju, sen var det ut o ge insulin till fem pers då personalen saknade deligering o sen hem igen. Hann få i mig lite frukost innan det var dags att åka till Alco.
Putsade lite extra på honom idag då det vankades träning.
Vädert var lite halvmysko, hängde regn i luften hela tiden så vi red upp till ridhuset. Lisa stod redan där o väntade när vi kom dansandes (hade stött på en farlig lerklump längs vägen)
Pratade igenom vad jag/vi behövde träna på först o främst o red igenom honom i alla gångarter innan allvaret började;)
Har haft en förmåga att luta mig lite snett åt höger när jag rider, men då jag inte märker de själv kan jag inte göra mkt åt det. Sen har jag oxå fått påpekat för mig att Alco går på 3 spår i galoppen vilket förvisso är lite konstigt för då skulle han gå i "sluta" på var långsida.. Men "folk" är ju så högutbildade nuförtiden att vem som helst har rätt att yttra sig ;)
.. sen kommer ju en del ord av somliga som påstår att en häst bara kan bygga muskler om den svettas *asg*
Hur som helst:
1. jag satt rak som en PINNE!
2. Alco gick SPIK-RAKT i alla gångarterna. TJIII fick ni;) HAHA*

Han kändes fullkomligt suverän, trots att vi båda hostade damm med jämna mellanrum.
Vi tränade jätte mkt på skänkelvikningar o på mittvolten skulle vi på de öppna delarna ha rumpan innanför voltspåret o utanför voltspåret om vartannat. Han kändes lite segare undan höger skänkel och jag fick kämpa som ett djur för att få han dit jag ville medan han i vänster varv gick nästintill perfekt.
Fick även träna på galoppombyten vilket sitter ganska bra nu, är jag för snabb o han inte hinner med eller tvärtom.. så byter han bara med fram. Men det är bara till att göra om igen:)
När hon sa att vi skulle göra skänkelvikning i galopp gapade jag bara; för de har jag bara testat ute på grusvägar i "aktiverings-syfte" bet mig i läppen o koncentrerade mig till fullo o gav oss in på ett försök, lätt som e plätt.! Blev nästan lite överraskad själv där.
När en timme gått avslutade vi även om Lisa ville köra ett tag till med oss ;D Men jag kände att jag inte orkade med dammet längre.

Bokade tid till nästa söndag direkt, o då hoppas jag på att vi kan vara ute på fälten.
Hovis på onsdag. En ny hovis då min fått ryggskott + ska byta jobb o knappt sko längre.
Så Sandras hovis kommer så får vi se om jag är nöjd med hans typ av skoning, men de tror jag säkert:) Han skor egentligen bara med speciella skor som bl.a galoppörerna har då han jobbar en del på jägersro, men han offrar sig o sätter på Alco "vanliga"

Stubb-fält!

.. i mängder *tjooohoo*
Det var en glad ryttare som körde till betet idag vill jag lova. Nästan överallt var det stubbfält! De närmast oss har de inte hunnit fixa klart helt än men de har tagit mer än hälften så i nästa vecka räknar jag med flera dressyrpass ute på fälten:)

På väg bort mot skogen skrittade vi över en åker så han fick gå o frusta o o fnysa o bara älska livet ;D Hade det inte varit för han var häst så kan jag nästan svära på att han log:)
Skötte sig gallant inne i skogen trots att någon tycks ha haft tippsrunda där o ställt ut bord vid olika platser på stigarna. Givetvis läskigt, de förstörde ju hans verklighetsbild o övertygade han säkert ännu mer om vad han alltid trott (att människor är konstiga varelser) Vi kom förbi, o fort gick det, o det räcker långa vägar för min  del:)
Han gick helt strålande sen uppe på gräs-ängen. Kanon fin o formen kändes fullkomligt toppen! Steget kunde nog inte varit bättre så jag verkligen längtar till träningspasset för Lisa i morgon!:) Är det lika varmt som det varit hittills röstar jag på att vi håller till ute på stubben o inte inne i ridhuset där det är ännu varmare o framförallt dammigt.

Bär av mot Tingsryd på måndag sen med några stallflickor:)

ps.. Ett JÄTTE grattis till Jossan o Diesel som tog EM-GULD i hoppning i dag!

RSS 2.0